Wie is de bouwer?

Met het Psalmenproject kwam ik Psalm 127 tegen.

Als de HERE het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen de bouwlieden daaraan.
Als de HERE de stad niet bewaart, tevergeefs waakt de wachter.

Psalm 127:1

Een tekst die mij erg aansprak. Waarom?

Omdat ik maar heel beperkt ben. In de therapiegroepen hoor ik verhalen en vragen die zo immens groot zijn. Keuzes die gemaakt moeten worden: waar ga ik wonen? Ga ik terug naar oorlogsgebied waar ik niet zeker ben van mijn veiligheid en die van mijn gezin of blijf ik hier in een vreemd land waar ik niks heb en niemand ken? Ga ik terug naar mijn zoon of blijf ik hier bij mijn dochter? En dan hebben we het nog niet over de emotionele achtbaan en traumatische ervaringen…

En wat kan ik dan zeggen?

Wanneer ik zelf probeer te bouwen dan groeit het me over de pet. Wat kan ik nu bereiken? Hoe bereik ik de ander?
Het kan vaak in de meest kleine onbewuste dingen zitten. Een gebaar, een blik, een woord of zin die je zegt… Dat heb je niet in de hand. Ik kan zwoegen en werken en proberen te bouwen, maar als God niet Zijn werk doet, dan is het tevergeefs.
God weet wat iemand nodig heeft. Hij heeft alles in zijn hand. Hij is zeg maar het voegsel tussen de stenen. Zonder hem zijn het losse stenen die zullen vallen.

Kijk naar je eigen leven: hoeveel mensen hebben jouw leven aangeraakt? Hoeveel momenten, herinneringen zijn er van iemand die iets zei of deed wat je raakte. En hoe bewust hebben die mensen dat gedaan? Allemaal losse stenen die door God zijn samengevoegd en die aan jouw leven hebben gebouwd.

Zo mag ik een steen zijn in het leven van een ander.
En wat geeft het een rust dat ik mijn werk en mijn leven over kan geven aan Jezus. Hij is het die het werk doet. En ja, dat betekent niet dat ik niets hoef te doen, ook ik ben aan het werk. Ik probeer een steen te zijn die iets bij kan voegen aan het bouwwerk van de ander en Hij voegt al die verschillende stenen aan elkaar tot een stevig en prachtig bouwwerk. Wauw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *