Bedank God voor wat?

Ik zat een poosje geleden in een kerk en daar zongen we liedjes….in de categorie “lofprijzing en aanbidding”. En toen viel mij iets op……

Het waren voor 99% liedjes waar God werd geprezen voor de dingen die hij ons geeft. In het gebed ging het ook zo. “Bedankt voor de gezondheid van mijn kinderen” “Bedankt voor het openen van de juiste deuren op het werk” “Bedankt voor mijn liefhebbende echtgenoot.” en daarna “wilt U met ons zijn nu het zo zwaar is”, “wilt U zorgen dat wij veilig kunnen leven hier”, “wilt U…… x voor ons doen”….

Al deze dingen waar God de hand in heeft, zijn dingen waar we Hem natuurlijk voor zouden moeten prijzen. Op zichzelf niets mis mee, maar toch knaagde het.

Op de één of andere manier voelde het alsof de liedjes meer gingen over “mij”, dan over God… bedankt voor wat IK heb gekregen, God ik vraag u om mij meer X te geven, God geef mij meer van uw… enz enz enz…. meer, meer, meer… ik, ik, ik….

En dat voelde niet lekker….

Menselijk gezien doen we dat ook steeds. Wij prijzen mensen vaak voor hun daden, de dingen die ze hebben gedaan. We prijzen de maker van het wereldrecord voor wat die gemaakt heeft, niet om de persoon die ze zijn, we prijzen ze om het record dat ze hebben gebroken. Wij prijzen Olympische atleten niet om hun karakter of persoonlijkheid, wij prijzen ze om hun vaardigheid en bekwaamheid. Wij prijzen muzikanten niet om wie ze zijn als een uniek individu, wij prijzen de muziek die de muzikanten maken of uitvoeren.

Maar hoe prijzen we degenen van wie we echt houden, degenen met wie we echt een relatie hebben?

Stel, ik zeg tegen mijn vrouw: “ik hou van jou omdat je eten voor mij kookt….” of “ik vind je zo lief omdat je net mijn was hebt gedaan”….

Klinkt vreemd toch?

Want waarom hou ik van mijn vrouw? Om wat ze doet of om wie ze is? Als we echt een relatie hebben met iemand, houden we van ze om wie ze zijn… niet om wat ze doen. Om hun karakter, niet hun daden. Lief, zacht, slim, vrolijk, rechtvaardig, mooi, creatief, enz, enz.

Echte lofprijzing voor God komt voort uit echte liefde voor Hem. Echte liefde voor Hem is VEEL meer dan Hem liefhebben om wat Hij voor ons kan doen. Net zoals we geen relatie met iemand zouden moeten hebben om alleen van hem of haar te profiteren, moeten we ook niet beweren een relatie met God te hebben als de enige reden waarom we van Hem houden, is om iets van Hem te krijgen. Als we Hem alleen prijzen voor wat Hij kan of heeft gedaan, zeggen we dat dan niet? Als we God nooit prijzen voor Zijn karakter, voor de kern van wie Hij is, hoe tonen we dan onze liefde voor Hem?

En toch…. als ik ging kijken naar al die liedjes….. 99%.. dank voor wat Hij heeft gedaan, niet om wie Hij is… en dat is vreemd…..

Deed mij denken aan het verhaal van de verloren zoon die terug kwam. Dat verhaal van die zoon die terug kwam weten we allemaal wel, maar let op… de zoon die we gebleven was… daar is wat mee:

Maar hij zei tegen zijn vader: ‘Kijk eens, ik werk al jarenlang voor u en ben u nooit ongehoorzaam geweest. Maar u heeft mij nog nooit één geitje gegeven om met mijn vrienden feest te vieren. Maar nu die zoon van u is thuisgekomen die uw geld heeft opgemaakt bij de hoeren, heeft u voor hém het vetgemeste kalf laten slachten!’ Maar de vader zei tegen hem: ‘Jongen, jij bent altijd bij mij. En alles wat van mij is, is van jou! Maar nu moeten we feestvieren en vrolijk zijn. Want je broer was dood en hij is weer levend geworden. Want ik was hem kwijt, maar ik heb hem weer terug.’ “

Lukas 15: 29-32

Valt je iets op? Het lijkt een beetje op “Ik ben alleen braaf geweest omdat ik uw erfenis wil hebben.”…… niet om wie U bent…

Zie je het verschil? Het punt is namelijk… God is jou en mij niets verschuldigd.

Hij boog zich diep en zei: “Zonder iets te bezitten ben ik geboren, en zonder iets te bezitten zal ik sterven. De Heer heeft mij eerst veel gegeven. Nu heeft Hij het mij weer afgenomen. Ik prijs de Heer.” Hiermee zei Job niets verkeerds over God. Hij beschuldigde Hem nergens van.

Job 1:21,22

God moet helemaal niets. Punt. Hij geeft ons vaak zegeningen door zijn genade en barmhartigheid, maar we moeten niet vergeten dat barmhartigheid een ongerechtvaardigde gunst is. Wij hebben niets verdient, het is God zijn genade als we überhaupt iets krijgen.

Dus laten we eens kijken naar het karakter van God:

Onze Heer is geweldig, zijn kracht is heel groot. Zijn wijsheid is grenzeloos.

Psalm 147:5

Heilig hen door Uw waarheid.

Johannes 17:17

God is creatief:

En God maakte de mens. Hij maakte hem zó, dat hij heel veel op Hem leek. De mens leek heel erg op Hem. Hij maakte een man en een vrouw.

Genesis 1:27

Hij is waarheid, creatief, bekwaam, soeverein, genadig, barmhartig, meelevend, liefdevol, en zo maar door en door.

Er is dus een verschil tussen God prijzen voor wat Hij doet en voor wie Hij is. Dit zou ook in onze gebeden en ons leven tot uiting moeten komen en zou invloed moeten hebben op de manier waarop we Hem zien en Hem afbeelden aan de mensen om ons heen en aan de wereld. Onze God is onbeschrijflijk in veel(!!) meer dan Zijn daden.

Dus nu komt de vraag: waar prijs ik God voor? Prijs ik Hem voor meer dan wat Hij voor mij kan doen of gedaan heeft? Hoe wordt mijn liefde voor Hem uitgebeeld door de manier waarop ik Hem prijs? Alleen om Zijn daden… of heb je echt een relatie met Hem en hou je van Hem om wie Hij is?

Want de Heer is een geweldige God, een geweldige Koning. Geen god is als Hij.

Psalm 95:3

Waarom dit zo belangrijk is? Stel…. God geeft jou niet wat jij vindt wat jij moet hebben…. je gezondheid wordt alleen maar slechter…. die nieuwe baan komt er niet… je auto stort in elkaar… Als je alleen God prijst voor wat je krijgt en wat je hebt gekregen…. wat voor lofprijzing heb je dan nog over? Misschien is je hele leven, vanaf het begin al één bak ellende… en zie je ook geen verbetering.. wat blijft er dan over aan dankzegging?

Als je alleen van God houdt voor wat Hij nu voor jou doet… Wat doe je dan als Hij (om Zijn goede reden) niets doet?

Prijs je hem dan nog? Of was er meer dan alleen “God prijzen voor wat Hij doet” en had je een echte relatie met Hem? Als je een echte relatie hebt met Hem, kun je Hem altijd prijzen, met heel veel liefde. Om wie Hij is. Alleen dan overleeft je relatie met Hem de grootste storm. Want dan zijn de omstandigheden niet bepalend voor jouw liefde voor Hem, maar gaat het om echte liefde.

Iets om over na te denken als je weer in de kerk zit en de liedjes voorbij ziet komen… gaan die liedjes stiekem meer over jou dan over God….waar ligt de balans? 99% of….. mhhhhh… iets om over na te denken….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *